Bizkaiak gaur hasiera eman du bere txotx denboraldiari, eta eliteko bi kirolari izan ditu enbaxadore. Australian urrezko hiru domina irabazi dituen Mikel Garcia eta Javier Conde atleta paralinpiarrak kirol bikote perfektua osatzen dute; lana eta ekimenaren adibide, eurek zabaldu dute ofizialki Bizkaiko lurraldean txotx denboraldia. Javier Condek milaka kilometro pilatu ditu bere hanketan, bost joko paralinpiko urrezko zazpi dominarekin eta zilarrezko birekin. Orain erronka berriei aurre egiten kirolari gazteei aukerak ematen jarraitzen du Saiatu Atletismo Klubean. Mikel Garcia Agirrezabal “Iralako bala” bezala ezaguna, Konde Klubeko kidea da, eta 2019an, Inas Global Games delakoen urrezko hiru domina ekarri zituen Euskadira. “Oso pozik gaude aurtengo sagardoaren enbaxadore izateko gugan pentsatu duzuelako. Oso harro sentitzen gara “, aitortu dute.
El acto de presentación se ha desarrollado en la sidrería Uxarte de Amorebieta-Etxano, en un caserío centenario, de más de 400 años, enclavado en un paraje natural en el barrio Montorra. En el evento han estado en representación a la Diputación de Bizkaia la Diputada Foral de Sostenibilidad y Medio Natural, Elena Unzueta; del Gobierno Vasco el Viceconsejero de Agricultura, Pesca y Alimentación del Gobierno Vasco, Bittor Oroz; el alcalde de Amorebieta-Etxano, Andoni Agirrebeitia y el presidente de la asociación de productores y elaboradores de sidra de Bizkaia, Aitor Intxaurraga, entre otros. La nueva temporada se inaugura, tal y como destaca el enólogo, Juan Zuriarrain, con una sidra de características interesantes. “Prevemos una campaña muy buena. Con sidras de un sabor y aromas más intensos”, adelanta el presidente de la asociación de productores y elaboradores de sidra vizcaína, Aitor Intxaurraga. Concretamente, en el acto puso en valor el esfuerzo que realizan los productores vizcainos por crear una bebida elaborada con manzana cien por cien de Bizkaia. Asimismo, volvió a pedir el apoyo y fidelidad de los consumidores que siguen comprando y degustando esta sidra. “La confianza que anualmente nos ofrece el consumidor es primordial para continuar apostando por un producto de la tierra, que precisa de mucho esfuerzo, pero que merece la pena porque son muchos quienes lo degustan y lo piden. Esperemos que siga siendo así y que cada vez sean más”, comentó Intxaurraga.
La cosecha de manzana 2019 ha sido abundante. Según aclaran los propios productores de sidra de Bizkaia “veníamos de una campaña anterior muy escasa y los manzanos han recuperado las fuerzas para dar una producción superior”. La escasez de lluvia y vientos en primavera ha sido fundamental para la floración y para la abundancia de manzana. No obstante, aunque se preveía un arranque de campaña prematuro, por cuestiones agronómicas no se adelantó todo lo esperado. En Bizkaia esta circunstancia ha sido, tal y como explica Intxaurraga “muy positiva” ya que las manzanas tempranas se cayeron del árbol y esto permitió llevar a cabo una criba natural para la fruta que llegaba adelantada. “A pesar de ser un año de abundante manzana se ha recogido menos de lo esperado, pero a favor de la calidad de la manzana. Todo lo que se ha recogido ha sido muy bueno”, destaca el enólogo Juan Zuriarrain.
El volumen de producción ha alcanzado este año los 150.000 libros, casi 45.000 libros más que en el ejercicio anterior. Con las manzanas recogidas en los frutales vizcainos en 2019 se ha elaborado una sidra con menos graduación alcohólica que el anterior año, entorno al 6,0 %. “Con un verano seco y caluroso, las manzanas no han obtenido las cantidades de azúcares que se preveían, pero sí de taninos. Esto ha propiciado sidras de cantidad de alcohol media-baja, con bastante más cuerpo y aroma que la del ejercicio anterior. “La sidra nueva tiene unas características muy marcadas. Si otros años se ha destacado por los aromas a fruta fresca, este año se destaca por el aroma a fruta más madura, a mermelada; en vaso, son de un color amarillo intenso con notas de ámbar”, describe Zuriarrain. Este año son sidras de contenido más amargo y de mejor evolución en botella, más lento, pero duradero. Los productores se muestran satisfechos con la sidra que ya espera para ser consumida en botella y en barrica. “Es de mucha calidad y por sus características es una sidra que va a ir evolucionando a medida que avance el año. Va a gustar mucho”, concreta Aitor Intxaurraga.
- Las 8 bodegas artesanales que integran la Asociación de Elaboradores de Sidra de Bizkaia, Bizkaiko Sagardoa, han celebrado hoy la apertura del txotx. Este año los encargados de probar y de inaugurar la temporada de sidra en Bizkaia han sido los deportistas de élite Javier Conde y Mikel García. En el acto se ha dado cita en representación de la Diputación Foral de Bizkaia, del Gobierno Vasco. Tampoco han faltado a la fiesta productores, elaboradores y personas relacionadas con el sector que han querido ser los primeros en degustar la nueva sidra. “Para nosotros es un día importante. Es una fiesta por que nos encontramos todos los que trabajamos en este sector y damos a conocer el trabajo de todo un intenso año”, destaca el presidente de la asociación de productores y elaboradores de sidra de Bizkaia.
- Durangaldea, Busturialdea, Uribe Kosta, Txorierri y Lea Artibai son las comarcas en las que se elabora la sidra. En cuanto a la calidad de la manzana en 2019, en general, ha sido sana. La mayoría de los productores de la Asociación de Sidreros de Bizkaia también elaboran Euskal Sagardoa que se comercializa en Euskadi. Las sidrerías vizcainas realizan una apuesta firme para elaborar toda la sidra con producto que provengan de la tierra vizcaina, un producto cuya esencia está marcada por la producción en los caseríos y el trabajo concienzudo de los elaboradores de este producto vizcaino. En 2019, bajo la Denominación de Origen Euskal Sagardo se han producido 3 millones de litros, elaboradoras por 48 sidrerías en los tres territorios. En Bizkaia son cinco las sidrerías las que producen sidra bajo la denominación de Euskal Sagardoa.
- Para la producción de esta sidra se han empleado cerca de 5 millones de kilos procedentes de unas 500 hectáreas de 250 productores. Según ha explicado Aitor Intxaurraga esta marca está directamente relacionada con la filosofía con la que los elaboradores integrados dentro de la asociación vizcaina llevan años trabajando. “Consideramos que es un paso más en nuestra forma de ver el producto. Desde esta marca hemos trabajado siempre partiendo de un producto autóctono, vizcaino. Nos alegramos que ahora dentro de la marca Euskal Sagardoa, desde Gipuzkoa también hayan tomado ese mismo camino y comercialicen una sidra que tenga como base una manzana local recogida de los frutales de nuestra tierra”, destaca Intxaurraga. Los elaboradores de sidra de Bizkaia apuestan por que la sidra se convierta también en imagen del territorio y sea un reclamo más del turismo vasco.
- Bizkaiko sagardogileen Elkartea fue constituída en 1994 y entre sus principales objetivos figuran dar a conocer la sidra de Bizkaia; poner en valor un producto diferente y propio (elaborado exclusivamente con manzanas producidas en Bizkaia); incidir en la calidad de la sidra que se produce en este territorio, y por último, mantener y fomentar el respeto al medio ambiente y el entorno del caserío. Para la asociación de sidreros de Bizkaia el hecho de que la manzana que entra en las bodegas sea solo manzana autóctona ya es un aval de garantía para el consumidor.
- Cada sidrería se encarga de preparar su mezcla de variedades entre todas las permitidas, ya que el objetivo no es conseguir una sidra homogénea, sino que cada sidrería pueda darle su diferenciación y matiz a la sidra, eso sí, cumpliendo con los requisitos de calidad establecidos en la norma. Desde la Asociación de sidreros de Bizkaia están realizando un gran esfuerzo para crear el producto al consumidor y darlo a conocer a través de eventos, ferias, fiestas en apoyo al euskera. La sidra, un producto de la tierra, pretende seguir estando en todos aquellos eventos importantes que se desarrollarán a lo largo de este año en Euskadi. Lo cierto es que en Bizkaia contamos con una marca única, diferente, fruto del trabajo de los elaboradores del territorio, pero que avanza firme y crece contribuyendo en el desarrollo de la Denominación de Origen Euskal Sagardoa. Está recorriendo un camino muy importante en cuanto a la transformación de las manzanas autóctonas y en el futuro del sector. Por eso, esperamos que este esfuerzo siga teniendo el apoyo de instituciones y por supuesto de los propios consumidores.
Aurkezpena Amorebieta-Etxanoko Uxarte sagardotegian egin da gaur goizean. 400 urte baino gehiago dituen baserria Montorra auzoaren ingurune naturalean kokatuta dago. Erakunde askotako ordezkariak batu dira gaur bertan. Ekitaldian parte hartu dute Bizkaiko Foru Aldundiko Iraunkortasuna eta Ingurune Naturala Zaintzeko diputatua den, Elena Unzueta; Eusko Jaurlaritzatik, Bittor Oroz, Nekazarita eta Landa Garapeneko sailburuordea; Amorebieta-Etxanoko alkatea, Andoni Agirrebeitia eta Bizkaiko Sagardogile Elkarteko presidentea den, Aitor Intxaurraga, besteak beste. Giro ezin hobea egon da gaur Uxarten, kirikoketaren erritmoa bertan ez da falta izan. Denboraldi berriari hasiera emango diote, Juan Zuriarrain enologoak nabarmendu duen bezala, ezaugarri interesgarriak dituen sagardoarekin. “Oso kanpaina ona aurreikusten dugu. Zapore eta usain biziagoko sagardoekin”, aurreratu du Aitor Intxaurraga Bizkaiko sagardo produktore eta ekoizleen elkarteko presidenteak. Hain zuzen ere, Bizkaiko ekoizleek Bizkaiko ehuneko ehun sagarrarekin egindako edari bat sortzeko egiten duten ahalegina nabarmendu da ekitaldian. Era berean, sagardo hau erosten eta dastatzen jarraitzen duten kontsumitzaileen babesa eta fideltasuna eskatu du berriro. “Kontsumitzaileak urtero eskaintzen digun konfiantza ezinbestekoa da lurreko produktu baten aldeko apustua egiten jarraitzeko. Produktu horrek ahalegin handia eskatzen du, baina merezi du, asko baitira hura dastatu eta eskatzen dutenak. Espero dezagun hala izaten jarraitzea, eta gero eta gehiago izatea “, aipatu du Intxaurragak.
2019ko sagar uzta oparoa izan da. Bizkaiko sagardo ekoizleek eurek argitu dutenez. “aurreko kanpaina oso eskas batetik gatoz, eta sagarrondoek indarrak berreskuratu dituzte ekoizpen handiagoa emateko”. Udaberrian izandako euri eta haize eskasia funtsezkoa izan da loraldirako eta sagar ugaritasunerako. Dena den, kanpaina hasiera goiztiarra aurreikusten bazen ere, agronomia kontuengatik ez zen espero zuten guztia aurreratu. Bizkaian, Intxaurragak azaldu duenez, “baikorra” izan da; izan ere, sagar goiztiarrak zuhaitzetik erori ziren eta, horri esker, aurreratuta iristen zen frutaren bahetze naturala egin ahal izan zen: “Sagar ugariko urtea izan arren, espero baino gutxiago bildu da, baina sagarraren kalitatearen alde. Bildutako guztia oso ona izan da”, nabarmendu du Juan Zuriarrain enologoak.
- Bizkaiko Sagardogileen Elkartea osatzen duten 8 artisau-upategiek txotxa irekitzeko ekitaldia ospatu dute gaur. Javier Conde eta Mikel Garcia eliteko kirolariak izan dira sagardo berria dastatzearen eta Bizkaiko denboraldia irekitzearen arduradunak. Bertan ere, Bizkaiko Sagardogile Elkarteko presidentea den Aitor Intxaurraga, produktore eta sagardogileak ez dira gaurko sagardo festara falta. “Guretzat gaurko eguna garrantzitsua da zeren eta sagardogileek urte osoan egiten dugun lana aurkezten dugu”, aipatu du Bizkaiko Intxaurragak.
- Kontutan izan beharreko da, Bizkaian, produktore guztiak bertako sagarrarekin egiten dutela sagardoa. “Bizkaian bertako produktua daukagu, ez dugu kanpoko sagarrarekin sagardorik egiten”, zehazten dute Bizkaiko Sagardo elkartetik. Sagardotegi bakoitzak aukeratzen du gustukoen duen nahasketa. Bizkaian, ekoizpen bolumena 150.000 litrora iritsi da aurten, aurreko ekitaldian baino ia 45.000 litro gehiago. Bizkaiko fruta-arboletan 2019an bildutako sagarrekin aurreko urtean baino alkohol-graduazio gutxiagoko sagardoa egin da, % 6,0 inguru. “Uda lehor eta beroarekin sagarrondoek ez dituzte lortu aurreikusten ziren azukre kantitateak, baina bai taninoetan. Horrek alkohol-kantitate ertain-baxuko sagardoa ekarri du, aurreko ekitaldikoa baino askoz ere gorputz eta lurrin handiagoarekin. “Sagardo berriak oso ezaugarri markatuak ditu. Beste urte batzuetan fruta freskoari egindako aromengatik nabarmendu izan bada, aurten fruta helduagoari egindako aromengatik nabarmentzen da, edalontzietan, kolore hori bizikoak dira, anbar tonalitatean”, deskribatzen du Zuriarrainek. Aurten eduki mikatzagoko eta bilakaera hobeko sagardoak dira botilan, motelagoak, baina iraunkorrak. Dagoeneko botilan eta kupelan kontsumitzeko zain dagoen sagardoarekin gustura agertu dira ekoizleak. “Kalitate handikoa da, eta dituen ezaugarriengatik, urteak aurrera egin ahala garatzen joango den sagardoa da. Asko gustatuko zaigu “, zehaztu du Aitor Intxaurragak.
- Durangaldea, Busturialdea, Uribe Kosta, Txorierri eta Lea Artibai dira sagardoa egiten duten eskualdeak. Sagarraren kalitateari dagokionez, osasuntsua izan da orokorrean. Bizkaiko Sagardogile elkarteko produktore gehienek komertzializatzen hasi den Euskal Sagardoa ere egiten dute. Sagardoa egiteko erabiltzen den produktuaren kalitatea da bizkaitar ekoizleen berme nagusia. Horregatik, goi-mailako produktua izanik, asmoa da sagardoa lurraldearen irudi bihur dadila, baita euskal turismoaren erakargarrietako bat ere. 2019an, Euskal Sagardo Jatorri Deituraren pean 3 milioi litro ekoitzi dira, 48 sagardotegik eginak hiru lurraldeetan.
- Bizkaian bost sagardotegik ekoizten dute sagardoa Euskal Sagardoa izenarekin. Sagardo hori ekoizteko 5 milioi kilo inguru erabili dira, 250 ekoizleren 500 hektarea ingurutik jasotakoak. Aitor Intxaurragak azaldu duenez, marka horrek lotura zuzena du Bizkaiko elkartearen barruan dauden egileek urteak daramatzaten filosofiarekin. “Sagardo berria Bizkaitar produktoreek hasieratik defendatu dugun filosofiarekin bat dator. Erabiltzen diren sagarrak bertakoak, bizkaitarrak dira. Pozten gara gipuzkoar sagardogileek bertako sagarren alde egindako apustuaz”. Produktua ikusteko dugun moduan beste urrats bat dela uste dugu. Marka horretatik lan egin dugu beti bertako produktu batetik abiatuta, bizkaitarra. Pozten gara orain Euskal Sagardoa markaren barruan, Gipuzkoatik ere bide hori bera hartu dutelako eta gure herriko fruta-arboletatik jasotako tokiko sagar bat oinarri duen sagardoa merkaturatu dutelako “, nabarmentzen du Intxaurragak.
- Bizkaiko Sagardo elkartea 1994an sortu zen, eta helburu nagusi hauek ditu: Bizkaiko sagardoa ezagutzera ematea, berezko produktu berezi hori balioan jartzea (Bizkaian ekoiztutako sagardoak baino ez dira erabiltzen), lurraldean egiten den sagardoaren kalitatea nabarmentzea, eta, azkenik, ingurumenarekiko eta baserriekiko errespetua mantentzea eta sustatzea. Oinarri hori hartuta sagardogileek urtero-urtero desberdina den produktu bat garatzeko egiten dute eta gero eta kontsumitzaile leial gehiagoetara hurbiltzeko. Bertako sagardoa da apustua eta bide hori jorratzen jarraituko dute etorkizunari begira. Ahalegin handia egiten ari da produktua kontsumitzaileengana gerturatzeko eta euskararen aldeko ekitaldietan, azoketan eta jaietan ezagutzera emateko. Bertako produktua den heinean, sagardoak Euskadin zehar egiten diren ekitaldi garrantzitsu guztietan parte hartu eta egon nahi du.
- Amaitzeko, berriz ere azpimarratu nahi dugu une hauetan bide oso garrantzitsua egiten ari garela, tokiko sagarrak eraldatzeari dagokionez. Espero dugu ahalegin honek erakunde eta kontsumitzaileen babes argia jasotzen jarraitzea. Laguntza hori, zalantzarik gabe, kalitate-marka ere izango litzateke gurekin batera bide horretan aurrera egin nahi duten guztientzat. Oraindik lan asko geratzen da egiteko sektorea garai berrietara moldatzeko baina bizkaitar sagardogileek bide horretan buru belarri daude sartuta.
HAU DA AURTENGO BIZKAIKO SAGARDOA !!! TXOTX !!
www.bizkaikosagardoa.eus