Bizkaiko sagardoak sagar autoktonoarekin egindako edaria kontsumitzen jarraitzeko deia egin du; gorputz, usain eta kolore gehiago izango ditu aurten.
Bizkaiko sagardoa prest dago kontsumitzeko. Aurten, kontsumitzaileari usain freskoa, berezia, bakarra eta izaerazkoa eskainiz aurkeztuko da.
Bizkaia ez da sagardo sasoirik gabe geratu aurten; pandemiak ekarritako zailtasunak gorabehera, Bizkaiko ehuneko ehun sagarrarekin egindako produkturik onena eskaintzeko ahaleginean jarraitu duten zortzi ekoizle eta sagardo naturalen ahaleginari eta ilusioari esker: “Garai zaila bizitzen ari gara, zaila, baina Bizkaiko sagardotik hemen jarraitzen dugu lanean kalitatezko sagardoa egiten jarraitzeko, ezaugarri tipikoekin. Bizkaiko sagardoak bereizten dituen nortasun handiko lurraldea “, azpimarratu du Jose Antonio Bizkaiko Sagardogintzako presidenteordeak.
Bizkaiko sagardoaren ezaugarriak.
Sagar uzta beste urte batzuetan baino urriagoa izan da. Aurreko uztaren ugaritasunak (150.000 litro) sagarrondoak agortzea eragin zuen eta 2020ko neguko klimatologiak, salbuespen gisa batere hotzik ez zegoenak, fruitu eskasia eragin zuen. Denboraldi honetan oso uzta berezia dastatu ahal izango da, 73.000 litro bildu baitira bertan.
Aurtengo sagardoak izaera handikoak dira, gorputz handikoak, kolore bizikoak, mingotsak eta eboluziorako gaitasuna dutenak. “Sagardo berriak oso biziak eta bolumen handikoak dira ahotan”, gaineratu du Juan Zuriarrain enologoak. Sagardo berriak iazkoak baino aterakin handiagoko sagarrekin eginda daude, azukre kopuru txikiagoarekin, baina, batez ere, polifenol maila altuekin. “Sagar mingots edo gozo mingotsekin gertatu dira gehienak, eta azidoen eskasia dago”, zehaztu du enologoak.
Euskal Sagardo, ilusioz beteriko marka.
Bizkaiak marka bakarra du, desberdina, lurraldeko egileen lanaren emaitza, baina tinko ari da aurrera egiten eta hazten, Euskal Sagardoa Jatorri Deituraren garapenean aspalditik lagunduz. Euskal Sagardoaren aurkezpenean, Unai Agirre Izendapenaren koordinatzaileak Euskal Sagardo Jatorrizko Izendapenari atxikitako ekoizleak marka horretan hazteko jartzen ari diren “ilusioa eta grina” azpimarratu zituen. Ekoizpenaren bolumena 2 milioi litrokoa izan da (2019an baino milioi bat gutxiago) eta 48 sagardotegik egin dute hiru lurraldeetan. Bizkaian lau dira Euskal Sagardoa izeneko sagardoa ekoizten duten sagardotegiak.
Tradizio segurua protokoloarekin.
Bizkaiko sagardogileek sagardoa kontsumitzen jarraitzera animatzen dute, bai etxeetan eta baita sagardotegietan ere. Gure tradizioaren parte den edari bat da, eta aurten coviren aurkako protokolo guzti-guztiak ondo markatuta datoz. Sagardoaren sektoreak protokolo espezifiko bat garatu du, egungo egoerak baldintzatutako arauak betetzeko jarraibideak jasotzen dituena, baina, aldi berean, baldintza batzuk ulertzen dituena, jendeak sagardo berriaz ahalik eta segurtasun handienarekin gozatu ahal izan dezan eta esperientzia erakargarriagoa eta berritzaileagoa izan dadin.
Une honetan: mahaietan gehienez 4 pertsona egongo dira, eta zerbitzua mahaian eskainiko da, ezarritako segurtasun-distantziekin eta sagardo berria mahaian dastatuz. Urtarrilaren 23ko dekretuaren arabera, sagardotegiak ere 20:00etan itxi beharko dituzte. “Egokitzea egokitu zaigu, eta, horregatik, aurten sagardoa kontsumitzeko modua aldatuko dugu, baina horrek ez du eragotziko gero eta jarraitzaile gehiago dituen eta bere ezaugarriengatik hobetzen ari den edari batez gozatzen jarraitzea”, gaineratu du Zamalloak.
Bizkaiko Foru Aldundiaren frutagintza estazioan, Zallan, urteak daramatzate sagardo-sagarrondoaren mota eta patroi desberdinen portaera agronomikoa eta teknologikoa aztertzen. Aurten, sektorearekin batera lan egin da fenol lurrunkorren agerpenari buruzko azterlana eginez (Carcarácter Brett). Oraingo honetan, azterketa Zallako upategi esperimentaleko instalazioetan egin da, Amorebieta-Etxanoko Uxarte sagardotegian egindako muztio batekin, eta lekuz aldatu da upategi horretan egiteko prozesua jarraitzeko.
Kontsumitzailearen konfiantza eta laguntza.
Aurten dastatuko dugun Bizkaiko sagardoa Bizkaiko lurretik datorren produktu bat egiteko apustu sendo baten emaitza da. Edari horren funtsa baserrietako ekoizpenak eta elaboratzaileen lan arduratsuak markatzen dute, eta gaur egun ere zailtasunik gabe ez da egon. Sektoreak badaki ahalegin handiagoa egin behar dela, eta horretarako prest daude, merezi baitu emaitzak. Sektoreak uste du kontsumitzaileak sinesten jarraituko duela Bizkaiko Sagardoa etiketarekin egindako sagardo-marka horretan, kalitatezko produktuaren bermeagatik. “Funtsezkoa da bezeroek gure produktua babesten eta fidatzen jarraitzea”, gaineratu dute.