Bizkaiko sagardo denboraldia Itziar Lazkano aktore eta antzerki zuzendariak inauguratuko du aurten luxuzko enbaxadore gisa. Berak ireki du Txotx denboraldia Bizkaiko lurraldean. Aurkezpen ekitaldia Amorebieta-Etxanoko Uxarte sagardotegian egin da, 400 urtetik gorako baserri batean, Montorra auzoko paraje natural batean.
Ekitaldian, Bizkaiko Foru Aldundiaren izenean, Ingurune Naturala eta Nekazaritza Sustatzeko foru diputatua, Arantza Atutxa egon da; Eusko Jaurlaritzaren izenean, Nekazaritza, Arrantzako eta Elikagai Politikako sailburuorde Bittor Oroz; Zornotzako alkate Ainhoa Salterain; Bizkaiko Sagardo Ekoizle eta Egileen Elkarteko presidente Jose Antonio Zamalloa; eta ekoizleak, hornitzaileak eta sektore horrekin zerikusia duten pertsonak egon dira.
Bizkaiko sagardoa kontsumitzeko prest dago, lurraldeko sagardo denboraldiaren hasieran egiaztatu ahal izan den bezala. 2023ko uztaren ondorioz, 100.000 litro sagardo natural egin dira Bizkaian. Uzta oparoa eta oso berezia izan da, urriko tenperaturak espero baino ekoizpen txikiagoa eragin baitu, aurreko urteekin alderatuta heltze aurreratuarekin. “Kupelak gure sagardoaz beteta daude, ezaugarri oso markatu eta biziekin”, nabarmendu du Jose Antonio Zamalloa Bizkaiko sagardogileen presidenteak.
Bizkaiko Sagardogileen Elkartetik bertako sagarrarekin egindako produktu batekin konprometituta jarraitzen dute eta bezeroei ezaugarri bereziak dituen sagardoa eskaintzeko lanean jarraitzen dute.
Bizkaiko sagardo denboraldia inauguratuta dago jada, eta enbaxadore batek egiten du, agertokietan eta agertokietatik kanpo ibilbide luzea duena. Itziar Lazkano aktore eta antzerki zuzendaria sagardoaren enbaxadore berria da. Lazkanok eramango du Bizkaiko sagardoaren izena euskal mugetatik kanpo.
Antzerkian bereziki ondua, Lazkanok film ugaritan parte hartu du, azken filmen artean Luziaren amonaren papera jokatzen du, (Sofía Otero) 20.000 especies de abejas filmean. Gaur egun, Lazkanok zuzentzen du aktore konpainia gaztea. Datorren urtarrilaren 26an Días estupendos obra estreinatuko du gaztelaniaz Pabellon 6. Egun Zoragarriak euskarazko bertsioa joan den astean estreinatu zen.
Agenda estua duen arren, aktore polifazetikoak ezin izan dio uko egin edari honen enbaxadore berria izateko Bizkaiko sagardogileen gonbidapenari. “Niretzat ohore bat da, eta denbora asko kentzen didan proiektu batean murgilduta egon arren, ezin izan nion ezetz esan Bizkaiko sagardogileen sektorearen proposamenari. Niretzat oso pozgarria da nigan pentsatzea euren enbaxadore izateko “, esan du Itziar Lazkanok.
Jose Antonio Zamalloak berak eman dio Itziar Lazkanori Sagardo Laguna, eta, horrela, Bizkaiko sagardoaren enbaxadore bihurtu da aurtengo denboraldian.
Egia esan, Bizkaia ez da aurten sagardo sasoirik gabe geratuko, urte osoan zehar kalitatezko produktua eskaintzeko lanean ari diren sagardo naturalaren sei ekoizle eta egileen ahaleginari eta ilusioari esker. .
Sagardoaren ezaugarriak
Sagardoa kupeletara aurten 100.000 litrora iritsi da. Oro har, aurten sagardo arinagoak dira iazkoak baino, alkohol graduazio txikiagoarekin, duela bi urteko uztaren oso antzekoa. Aurtengoak gorputz eta graduazio handiagoko sagardoak dira, eta oso ezaugarri aromatiko interesgarriak dituzte.
Bilketa kanpainaren hasieran, sagarrek azukre eta estraktu maila bajuak zituzten. Hori dela eta, fruta beranduago biltzea erabaki zen (urriaren hasieratik aurrera), horrela, sagarraren kalitate hobea bermatzeko. Kanpaina honetan gorputz ertaineko sagardoak dastatuko ditugu, mikatz arinak, % 6 inguruko graduazioarekin eta oso usaintsuak.
Bestalde, berrikuntzari dagokionez, Juan Zuriarrain enologoak nabarmendu du hainbat sagardo apardunen eta izotz-sagardoaren elaborazioan egiten ari diren aurrerapenean. Bizkaiko Foru Aldundiak Zallan duen upeltegi esperimentalaren instalazioetan eta Amorebieta-Etxanoko Uxarte upategian egiten dira. Txotx egin dutenek sagardo berri horietako batzuk dastatzeko aukera izan dute.
Euskal Sagardoa
Marka bakarra du, ezberdina, lurraldeko egileen lanaren emaitza dena, baina aurrera egiten ari da eta Euskal Sagardoa Jatorrizko Deituraren garapenean laguntzen ari da aspaldidanik. Euskal Sagardoan 50 sagardotegi daude, hiru Bizkaikoak, 45 Gipuzkoakoak eta bi Arabakoak. Sagardoa ekoizteko 500 hektarea inguru sagarrondo erabiltzen dira, eta 250 ekoizle ari dira bertako sagardoa ekoizten.
Bizkaian 80 hektarea sagardo sagarrondo inguru daude, Euskal Sagardoa Jatorrizko Deituraren parte diren BIALKA Bizkaiko Frutazainen Elkarteari atxikitako 40 bat ustiategita banatuta. .
Gaur egun, 106 sagar mota onartzen dira Euskal Sagardoaren barruan, eta horrek produktua modu oso desberdinetan eta publikoarentzat egiteko aukera ematen du. Eskaintza anitz honek aukera ematen dio kontsumitzaileari, eta, zalantzarik gabe, uzta horretaz gozatu ahal izango du sagardotegietara hurbilduz. Sagardoa egiteko erabiltzen den sagar motaren, sagastiaren eta sagardotegiaren arabera, produktuaren berezitasunak desberdinak izan daitezke. .
Sagardotegi denboraldia berezia da, ez bakarrik kontsumitzaileentzat, baita sagardogileentzat ere, jendeari sagardo berria azaltzeko balio duelako. Upategia, sagardogileen lana eta, oro har, sagardoa ezagutarazteko aukera paregabea da.
Urtebete igaro da denboraldia egoera ezegonkorrean hasi genuenetik. Ordutik, sektoreak hainbat arau eta egoerari egin die aurre, eta espazio seguru, erakargarri eta erosoak sortzen ahalegindu da. Sagardotegi denboraldiaren adierazle nagusia Sagardo Berriaren dastaketa da, botilan ere jan daitekeena.
Bizkaiko sagardogileen presidenteak uste du ezinbestekoa dela sagastietan, sagardotegietan eta sagardotegietan errentagarritasuna bilatzea, eta funtsezkotzat jotzen du kontsumitzailearen babesa eta haren konfiantza produktu horren aldeko apustua egiten jarraitzeko.